Японската космическа сонда Хаябуса 2, която от миналото лято се намира

...
Японската космическа сонда Хаябуса 2, която от миналото лято се намира
Коментари Харесай

Японците пак пратиха апарат на астероида Рюгу

Японската галактическа сонда  " Хаябуса 2 ", която от предишното лято се намира на 20 км над астероид Рюгу, още веднъж сполучливо изпрати спускаем уред на повърхността. " Хаябуса " бе пратена на задача преди 4 години и половина, с цел да събере проби и да осветли еволюцията на Слънчевата система. " Хаябуса " изпрати за първи път на повърхността модулните роботи Rover-1A и Rover-1B  през септември м.г.  

Учени от Японската организация за галактически проучвания (JAXA) следиха кацането от контролната зала на южния остров Танегашима, оповестява Guardian. " Приземяването бе изключително успешно ", сподели представителят на JAXA Такаюки Томобе.

Сондата, която има размерите на ледник, работи обикновено над метеорита, който е на към 300 милиона километра от Земята. 

Целта на задачата е да събере материали под повърхността на метеорита, с цел да даде информация за това каква е била Слънчевата система преди 4.6 милиарда години. От JAXA допускат, че пробите могат да съдържат органични субстанции и даже вода. С това ще се опитат да потвърдят галактическата догадка за произхода на живота на нашата планета, наречена панспермия.

" Кацане на сонда на метеорит постоянно е предизвикателство, без значение дали това се прави за първи или повторно. Целият екип ще направи всичко допустимо, с цел да приключи интервенцията " - сподели Юичи Суда, началник на плана. 

Космическият транспортен съд би трябвало да се върне на Земята в края на 2020 година, в случай че задачата се движи по проект.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР